Κρήτη

ΚΝΩΣΣΟΣ
Μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ηρακλείου, το ανάκτορο της Κνωσσού αποτελεί το σημαντικότερο πόλο έλξης για τους τουρίστες. Καταλαμβάνει 20.000 τ.μ. τα οποία πλαισιώνονται από μεγαλόπρεπα δαιδαλώδη οικοδομήματα, βασιλικά ανάκτορα, στολισμένα με πολύχρωμες τοιχογραφίες, με θέματα παρμένα από τη ζωή του παλατιού, όπως ταυρομαχίες, θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.α. Ο Μινωϊκός πολιτισμός προκαλεί επάξια το θαυμασμό όλων: ζωγραφική, αρχιτεκτονική, μικροτεχνία, κεραμική, θέατρο, εμπόριο με Λιβύη και Αίγυπτο, τα αγωνίσματα, ίσως το αρχαιότερο στον κόσμο.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Είναι το κατεξοχήν Μουσείο Μινωικού Πολιτισμού. Στέγασε πολύτιμους θησαυρούς έως το 1937. Το 1951 άρχισαν οι εργασίες για την επανέκθεση και παρουσίαση των ευρυμάτων από τον καθηγητή Ν. Πλάτωνα και το 1952 εκτέθηκαν ανεκτίμητα αντικείμενα.Το μουσείο περιλαμβάνει 20 αίθουσες.Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι: Δίσκος της Φαιστού, Τοιχογραφίες ταυροκαθαψιών, Χάλκινα αγαλματίδια, Άγαλμα Αφροδίτης. Τα εκθέματα είναι κατά χρονική αλληλουχία αρχίζοντας από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή (4ος αιώνας).
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ιδρύθηκε το 1953 στη θέση του παλαιότερου αρχοντικού ιδιοκτησίας των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού. Το 1870 χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Μνημείο. Περιλαμβάνει εκθέματα της Βυζαντινής - Μεσαιωνικής, Ιστορικής, Λαογραφικής Συλλογής, αίθουσα Ν. Καζαντζάκη. Ορισμένα από τα εκθέματά του είναι τα: Χρυσό Βυζαντινό Νόμισμα, Γοτθική Κεφαλή Χριστού, Βυζαντινό σκουλαρίκι κ.α. Η σημερινή του μορφή (19 αίθουσες, 2 αυλές, Βιβλιοθήκη κ.α.), συνδυάζει νεοκλασική και μοντέρνα αρχιτεχτονική.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο νέος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στεγάζεται σε διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο και καλύπτει μια επιφάνεια 6.000 τ.μ. Στα διοράματα, που βρίσκονται στον πυρήνα του Μουσείου, παρουσιάζονται σε φυσικό μέγεθος, τα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου με κέντρο αναφοράς την Κρήτη. Παράλληλα, λειτουργούν πρωτοπόρες μονάδες όπως, το Ζωντανό Μουσείο με πλήθος εντυπωσιακών ζωντανών ζώων, το Πλανητάριο, η Σεισμική Τράπεζα και ο Ερευνότοπος, ένας χώρος 250 τ.μ. ειδικά σχεδιασμένος για παιδιά, με πλήθος διαδραστικών δραστηριοτήτων για την εξερεύνηση της φύσης.
ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ "ΚΟΥΛΕΣ"
Το θαυμαστό αυτό έργο της ανθρώπινης ευγυίας θεμελιώθηκε από τους Ενετούς τη 3η δεκαετία του 16ου αιώνα. Είχε ονομαστεί "Rocca a Mare" ή "Castello a Mare" αλλά επικράτησε το όνομα "Κούλες", το οποίο έδωσαν οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο μιας σειράς βράχων και υφάλων και υπήρξε φύλακας της πόλης από τους εισβολείς. Δομημένο με ογκόλιθους, αποτελείται από δύο ορόφους και χωρίζεται με παχιούς τοίχους σε 26 διαμερίσματα.
ΛΟΤΖΙΑ
Η λέσχη των Βενετών ευγενών του Χάνδακα έπαιζε πάντα σπουδαίο ρόλο στη διοικητική και κοινωνική ζωή της πόλης. Το κτίριο ήτα διώροφο με ορθογώνια κάτοψη και είχε ανοιχτή στοά στο ισόγειο, σχεδιασμένο με 2 διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς: Δωρικό για το ισόγειο και Ιωνικό για τον όροφο. Το κτίσμα καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε 3 φορές. Ο Francesco Morosini ανακατασκεύασε τη Λότζια στη θέση όπου σώζεται σήμερα, με την προσθήκη ενός νέου κτίσματος για τη φύλαξη όπλων, την Armeria, όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δημαρχείου της πόλης.
Η ΚΡΗΝΗ "MOROSINI"
Η Κρήνη "Morosini" ή Λιοντάρια αποτελούσε μαζί με το αντίστοιχο υδραγωγείο ένα σημαντικό τεχνικό και αισθητικό επίτευγμα.Ο γενικός προβλεπτής Francesco Morosini με τους μηχανικούς Zorzi Corner, Rafaello Monnani και Fransesco Basilicata έφεραν το νερό από τους πρόποδες του Γιούχτα κατασκευάζοντας διάφορα τεχνικά έργα, επάνω στα οποία διαμορφώθηκε ο αγωγός προσαγωγής του νερού. Η Κρήνη εγκαινιάστηκε με μεγάλη επισημότητα το 1628.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Μόλις 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στη Μυρτιά, εκεί που οι δρόμοι κρασιού συναντούν τον λόγο του Καζαντζάκη και το ήρεμο Κρητικό τοπίο σμίγει με την αυθεντική φιλοξενία, λειτουργεί από το 1983 ένα μουσείο αφιερωμένο στον συγγραφέα του Ζορμπά και του Τελευταίου Πειρασμού. Μέσα σ' ένα χώρο όπου εναλλάσσονται το φως και η σκιά, επιφυλάσσεται στους επισκέπτες ένα γοητευτικό ταξίδι στον βίο και τους στοχασμούς του συγγραφέα, μέσα από επιστολές και ημερολόγιά του, προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια των ταξιδιών του, δυσεύρετες φωτογραφίες, θεατρικό και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810-741689 και στην ιστοδελίδα: http://www.kazantzakis-museum.gr 

ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
Το Κρητικό κρασί, συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης παράγεται με μεράκι από γενιές, γαλουχημένες εδώ και 4.000 χρόνια περίπου και διεκδικεί επάξια τη θέση που του ανήκει στη διεθνή κοινότητα. Προσφέρει ποικιλίες εξαιρετικές, εναρμονισμένες με τις ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, τον ήπιο χειμώνα, το θερμό - ξηρό καλοκαίρι, την ηλιοφάνεια, τη δροσιά, συνθήκες που συνθέτουν ένα άνετο βλαστικό κύκλο δημιουργώντας το "νεκταρ" που ικανοποιεί όλα τα γούστα, αναδεικνύει τις γεύσεις της πιο πλούσιας και υγιεινής κουζίνας του κόσμου, παρέχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως μείωση της θνησιμότητας, προστασία διαφόρων νόσων, πρόληψη του καρκίνου κ.α.
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Αποτελεί βασικό είδος της πλέον διάσημης Μεσογειακής και κυρίως Κρητικής διατροφής. Ο λόγος για το παρθένο ελαιόλαδο, το φυσικό αυτό χυμό με την τεράστια θρεπτική αξία, που βάση άπειρων παγκόσμιων επιστημονικών ερευνών προλαμβάνει σημαντικά νοσήματα, εγγυάται μακροβιότητα, ευεξία, ενέργεια, προϋποθέτει μια λεπτή σιλουέτα. Η ιστορία της ελιάς και του λαδιού είναι συνδεδεμένη με τη μακραίωνη ιστορία της Κρήτης, που χιλιάδες χρόνια πριν θεμελίωσε τον Δυτικό Πολιτισμό και οριοθέτησε την Ευρωπαϊκή Ιστορία. Τόσο οι ιδανικές εδαφολογικές όσο και οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, η πλούσια ηλιοφάνεια, ο συνδυασμός βουνού και θαλάσσιας αύρας, το ήπιο κλίμα όλο το χρόνο, κάνουν το νησί τον απόλυτα κατάλληλο βιότοπο για την καλλιέργεια της ελιάς και ευνοούν την παραγωγή ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας.